Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zapisywanie ankiety do bazy

  1. #1

    Zapisywanie ankiety do bazy

    Witam.
    Czy da sie zrobic w komendzie /ankieta zeby pytanie ankiety bylo zapisywane nie do pliku ale do bazy?
    Mam problem.
    Mam hosting na onuse.pl i pytanie nie zapisuje sie do pliku, mysle ze to moze byc wina hostingu, bo na innym jest ok.
    I z racji, chcialbym aby pytanie bylo zapisywane do bazy.
    probowalem to zrobic.
    Zrobilem nowa tabele, jest ok, pytanie sie zapisuje ale jest tak ze pytanie podwaja.
    Mam cos takiego:

    Kod php:
    <?php
      extract
    ($GLOBALS);
       if(!
    $parts[1] || !strpos($message'|')){
       die(
    $m->info("Skladnia pytanie|odpowiedz1,odpowiedz2,odpowiedz3"));
       }

    $ankieta $parts;
     
    $ankieta[0] = '';
     
    $ankieta trim(implode(' '$ankieta)." "); 
       
    $q $db->query("DELETE FROM `ankieta2`");
       
    $q $db->query("DELETE FROM `ankietapyt`");
     
    $db->query("update `userzy` set `ankieta` = 0");
     
    $tekst explode('|',$ankieta,2);
     
    $lista[] = (trim($tekst[0]));
       
    $te explode(',',$tekst[1]);
       foreach(
    $te as $newss => $news)
       {
       
    $new $newss+1;
       
    $db->query("insert into `ankieta2` (`id`,`odp`) values ('{$new}','{$news}')");
       
    $db->query("insert into `ankietapyt` (`id`,`pytanie`) values ('{$new}','{$tekst[0]}')");
       }
       
    $q $db->query("select * from `ankieta2`");
         
    $ta '';
       
    $sa 1;
        while(
    $r $q->fetch_assoc())
        {
       
    $txtee substr($r['odp'], 0200).'';
       
    $ta .= ''.$sa.') '.$txtee."\r\n";
       
    $sa++;
        }
       
    $q $db->query("select `numer` from `userzy`");
     while(
    $n $q->fetch_assoc())
       
    $odb[] = $n['numer'];
    $m->addmsg("[b] $niczek [/color] Ustawił nową ankietę.
    Pytanie: 
    $tekst[0].
    Dostępne odpowiedzi:
    $ta
    By oddać swój głos w ankiecie i zgarnąc 250 monet wpisz: /glosuj"
    $odb);
    Usunalem kod do zapisywania pytania do pliku i dodalem zapisywanie do bazy, no ale jest tak ze to podwaja. :C
    Moglby mi ktos poprawic kod zeby bylo dobrze?
    Ostatnio edytowane przez misiiek-92 ; 07.06.2015 o 04:46

  2. #2
    Rozmowny
    Dołączył
    18.08.2012
    Lokalizacja
    Północ.
    Marka tel.
    Huawei
    Model tel.
    P20 Pro
    FW telefonu
    EMUI 9.0 Android 9.0
    Posty
    92
    Wyrzuć insert pytania z pętli. Najlepiej napisz swój skrypt bo ten woła o pomstę do nieba.

  3. #3
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    01.06.2011
    Lokalizacja
    Lębork
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2
    FW telefonu
    Android 5.1
    Posty
    262
    @UP I lajk it

    PS: Składnie SQL pisz wielkimi literami bo musiałem szukać zapytania. Nom i fragment ''. jest równo znaczy z niczym.

  4. #4
    Rozmowny
    Dołączył
    10.09.2014
    Marka tel.
    Sony Ericsson
    Model tel.
    J108i
    Posty
    83
    @UP mają rację.

    P.S. Nie przeciążaj bazy a jeśli już chcesz to:

    1. Nowa tabela.
    2. Podpisz PytanieAnkiety.
    3. Zrób kolumnę Pytanie.
    4. Dajesz taki Sobie kodzik:
    Kod php:
    $q $db->query("UPDATE `PytanieAnkiety` SET `Pytanie` = '{$ankieta}' "); 
    5. Sprawdź czy działa.

    Pozdrawiam.
    Najlepsze CzatyGG na
    SuppBocie
    (gg:48909067) pod
    komendą /Au

  5. #5
    Rozmowny
    Dołączył
    18.08.2012
    Lokalizacja
    Północ.
    Marka tel.
    Huawei
    Model tel.
    P20 Pro
    FW telefonu
    EMUI 9.0 Android 9.0
    Posty
    92
    @up Widać, że nawet nie przejrzałeś kodu przed napisaniem tego bezsensownego posta.

  6. #6
    Rozmowny
    Dołączył
    10.09.2014
    Marka tel.
    Sony Ericsson
    Model tel.
    J108i
    Posty
    83
    play coś tam na fonie, po robocie ciężko się czyta tego koda. Ja zrobiłem go na nową strukturę. Zmieni sobie tylko dane i będzie działać. Skoro twierdzisz że bezsensownie go napisałem wykaż się "inteligencją" i napisz sam.
    Najlepsze CzatyGG na
    SuppBocie
    (gg:48909067) pod
    komendą /Au

  7. #7
    Rozmowny
    Dołączył
    18.08.2012
    Lokalizacja
    Północ.
    Marka tel.
    Huawei
    Model tel.
    P20 Pro
    FW telefonu
    EMUI 9.0 Android 9.0
    Posty
    92
    Debil, czystej krwi debil. Po co pisać nową tabelę skoro ma już napisaną i zrobioną? I wystarczy wyjąć inserta z pętli? Jestem za przywróceniem kary śmierci dla takich ludzi jak "ty" (bo na "Ty" nie zasłużyłeś).
    Po robocie czy nie, przed napisaniem odpowiedzi w temacie masz obowiązek PRZECZYTAĆ co ktoś chce żeby mu zrobić, a NIE PISAĆ MU KOD OD NOWA KTÓRY I TAK MU NIC NIE DA BO MA GO JUŻ NAPISANEGO.

    Jeżeli mamy już w ogóle pisać o kodzeniu w PHP to idź przeczytaj manuala bo "twój" kod jest jeszcze bardziej nieoptymalny, a wręcz już od podstawy do wyrzucenia, zrób sobie tą tabelę co podałeś to nawet sama baza wypluje "ci" (z resztą sam zrobiłem żeby nie było, że nie sprawdziłem) warninga , a zapytanie przyjmie składnię
    Kod:
    UPDATE  `nazwa_bazy`.`PytanieAnkiety` SET  `Pytanie` =  'Jestem' WHERE  `PytanieAnkiety`.`Pytanie` =  'Jesteś debilem?' LIMIT 1 ;
    poczytaj sobie u wujka google o czymś takim jak "id", "typ danych przechowywanych przez bazę danych" i "klucz podstawowy (primary)", a później bierz się za PRÓBĘ NAUKI pisania składni SQL i ewentualnie PHP, polecam na wikibooks masz cały alfabet o PHP i MySQL.

    Robić kopiuj-wklej i zmieniać nazwę - to "ci" najlepiej wychodzi, a teraz wracaj do kopania rowów bo do niczego innego się nie nadajesz.
    Ostatnio edytowane przez playaz44 ; 12.06.2015 o 22:36

  8. #8
    Popieram ważniaka, napisz od nowa. Gdybyś miał problemy, napisz na mój numer, postaram się pomóc. Nr dałem na pw

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 05.01.2017, 09:46
  2. [iOS] Zapisywanie zdjęcia w rolce aparatu.
    By madhunt3r in forum Ciekawe sugestie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 15.11.2015, 21:35
  3. Zapisywanie opisów, statusów
    By Gie in forum Ciekawe sugestie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 31.07.2013, 23:07
  4. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 21.05.2013, 19:49
  5. Niechcący usunięte konto z bazy danych
    By silentus in forum Wiedza ogólna - przeczytaj zanim napiszesz
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05.11.2012, 18:55

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •