Komunikator GG należał w przeszłości do XEVIN CONSULTING LIMITED. Został sprzedanyw dniu 28 lutego 2018 r. na rzecz spółki England.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Koszalinie.
Zgodnie z kontraktem oraz stosowaniem się do obowiązujących przepisów o ochronie danych osobowych w okresie przejściowym trwającym od 01.03.2018 do dnia 31.07.2018 dotychczasowi Użytkownicy GG mieli szansę na podjęcie decyzji o kontynuowaniu korzystania z serwisu GG (pod warunkiem powierzenia danych osobowych nowemu administratorowi - England.pl). W związku z powyższym, England.pl jest w chwili obecnej administratorem danych osobowych tylko tych Użytkowników, którzy wcześniej wyrazili na to zgodę. Nie przetwarzamy i nie mamy żadnego dostępu do danych Użytkowników, którzy nie wyrazili na to zgody, w tym do historycznych danych Użytkowników, których administratorem był w przeszłości Xevin.
Cześć,
Dlaczego miałoby to zakrawać o absurd? Google oraz Facebook udostępniają funkcję pobierania danych osobowych. Nawet Nasza Klasa coś takiego oferowała (dawno temu z tego skorzystałem, nie wiem, jak jest teraz). Nasze dane, nasze prawo. Poza tym jest to wygodne.
Cytując RODO:
Zgodnie z artykułem 4, dane osobowe obejmują też treść rozmów wykonywanych przez komunikator a na podstawie artykułu 15 administrator ma obowiązek dostarczenia kopii tych danych. Dawniej obowiązywała AFAIK inna definicja danych osobowych, być może stąd to zamieszanie.Artykuł 4: Na użytek niniejszego rozporządzenia:
1) „dane osobowe” oznaczają wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej („osobie, której dane dotyczą”); możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności na podstawie identyfikatora takiego jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy lub jeden bądź kilka szczególnych czynników określających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość osoby fizycznej;
[...]
Artykuł 15. 1. Osoba, której dane dotyczą, jest uprawniona do uzyskania od administratora potwierdzenia, czy przetwarzane są dane osobowe jej dotyczące, a jeżeli ma to miejsce, jest uprawniona do uzyskania dostępu do nich oraz następujących informacji: [...]
3. Administrator dostarcza osobie, której dane dotyczą, kopię danych osobowych podlegających przetwarzaniu. Za wszelkie kolejne kopie, o które zwróci się osoba, której dane dotyczą, administrator może pobrać opłatę w rozsądnej wysokości wynikającej z kosztów administracyjnych. Jeżeli osoba, której dane dotyczą, zwraca się o kopię drogą elektroniczną i jeżeli nie zaznaczy inaczej, informacji udziela się w powszechnie stosowanej formie elektronicznej.
Poza tym:
Gdyby było inaczej, GG nie kasowałoby historii rozmów użytkowników, którzy nie wyrazili zgody na przeniesienie.
Z drugiej strony, poprosiłem jakiś czas temu bank o kopię danych osobowych i wydali mi tylko jakąś listę danych o mnie (takich jak imię, nazwisko, data urodzenia, adres, itd.), bez chociażby historii przelewów. Być może oni inaczej interpretują RODO.
Ostatnio edytowane przez mat2 ; 21.07.2019 o 12:15
GG nie kasuje całkowicie twoich dawnych rozmów jeżeli nie-zaakceptujesz RODO (tak samo nie skasowali danych ani archiwum kiedy nie zaakceptowałem przeniesienia do England), idealny przykład do tego jest kiedy zaakceptujesz - wszystkie twoje rozmowy "wracają" do ciebie. O ile pamiętam całkowite usunięcie rozmów (i chyba całego konta gg) następuje po roku nieaktywności lub po zaznaczeniu opcji usuń konto w ustawieniach.
Własny hosting i podpinanie domen. TS3 za darmo gdy nie stoi pusty.