Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Nadawanie praw innym do moich folderów

  1. #1
    Doświadczony GGadacz Awatar Boss
    Dołączył
    19.02.2010
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Marka tel.
    Samsung
    Model tel.
    Galaxy S III
    FW telefonu
    EMC2
    Posty
    111

    Nadawanie praw innym do moich folderów

    Mogę założyć folder i dać dostęp innym z mojej listy kontaktów. Tylko dlaczego nie mogę im tych praw odebrać? Powinienem założyć folder i móc pozwolić zaglądać do niego dowolnej ilości osobom i w każdej chwili odebrać tą możliwość dowolnej osobie. Powinienem mieć też możliwość kasowania plików z tego folderu. Niestety jak skasuję jakiś plik i tak jest dostępny dla upoważnionych wcześniej osób. BA nawet po skasowaniu udostępnionego folderu wcześniej dodane osoby dalej mają go w swoim spisie i mogą ściągać z niego pliki.

    Trochę to dziwne.

  2. #2
    Prawa dostępu jak najbardziej mogą zostać odebrane. Klikasz prawym przyciskiem myszy na podświetlonym folderze, który udostępniłeś i wybierasz opcję zarządzaj, następuje przeniesienie na beta.gg.pl gdzie podświetlając i klikając (lewym przyciskiem myszy) właściwy folder masz po prawej stronie dostępne w odniesieniu do niego opcje. Jeżeli folder został udostępniony wystarczy otworzyć folder wyświetlić jego opcje (widoczne w prawej górnej części strony) zaznaczyć osobę która ma dostęp i wybrać "skasuj dostęp do danego folderu"

    Możliwość kasowania pliku/plików zamieszczonych w folderze też jest. Tylko uwaga, nie można podświetlić folderu i wybrać opcji usuń, ponieważ w ten sposób usuwamy folder sami sobie, nie ograniczając dostępu do niego innym, ani nie usuwając zawartych w nim plików. Celem usunięcia plików trzeba wejść do folderu i usunąć zebrane tam pliki.

    Reasumując jak utworzysz folder i udostępnisz go innym, to chcąc im odebrać dostęp należy tego dokonać poprzez opcje folderu, a nie poprzez jego skasowanie. Chcąc usunąć pliki zawarte w folderze należy dokonać tego usuwając je z folderu, a nie poprzez usunięcie samego folderu.

    Pozdrawiam

  3. #3
    Doświadczony GGadacz Awatar Boss
    Dołączył
    19.02.2010
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Marka tel.
    Samsung
    Model tel.
    Galaxy S III
    FW telefonu
    EMC2
    Posty
    111
    Cytat Zamieszczone przez GGAdmin Zobacz posta
    podświetlając i klikając (lewym przyciskiem myszy) właściwy folder masz po prawej stronie dostępne w odniesieniu do niego opcje.
    W życiu bym tego nie znalazł. Dla mnie logiczne było że tam gdzie dajemy uprawnienia, tam i cofamy. A nie w innej opcji. Troszkę to przekombinowane aby raz klikać na zewnątrz folderu i zaznaczać kto ma dostęp, a raz wewnątrz aby go odebrać.
    Cytat Zamieszczone przez GGAdmin Zobacz posta
    Celem usunięcia plików trzeba wejść do folderu i usunąć zebrane tam pliki.
    Przepraszam, ale u mnie to nie działa. Założyłem katalog, dałem uprawnienia drugiej osobie. Dostała ona komunikat czy przyjmuje folder ode mnie o nazwie jakiejś tam. Po wyrażeniu zgody może ta osoba go zapisać pod dowolną nazwą. U niej ikona folderu to żółta teczka z niebieskim ludzikiem. Ja wchodzę w udostępniony folder, wyświetlam spis osób które maja dostęp, kasuję wszystkie osoby. Danej osobie folder zmienia ikonę na pełną żółtą teczkę już bez ludzika. i oczywiście z kompletem plików. Czyli tak jakby ta osoba sama założyła ten katalog. Pomimo iż po usunięciu dostępu skasuję pliki i nawet potem skasuję je na zawsze pozostają one na edysku drugiej osoby.

    Co teraz źle robię?

  4. #4
    Też wykryliśmy, istnienie tej sytuacji została zgłoszona do weryfikacji.

  5. #5
    Sprawa już wyjaśniona i tak faktycznie to nie jest błąd tylko zamierzone działanie.

    Pod kątem tej funkcjonalności doszliśmy do wniosku, że samo udostępnienie folderu ze znajdującymi się w nim plikami powoduje, że osoba, która dostała dostęp i tak może zawartość skopiować na swój komputer. Tak więc z praktycznego punktu widzenia zdecydowaliśmy się na rozwiązanie ułatwiające tj. przyznanie dostępu powoduje możliwość zapisania folderu u siebie przez osobę, której go udostępniono. Zasadą jest, że dostęp dajemy osobom, z którymi pracujemy, bawimy się, którym przekujemy jakieś istotne lub mniej istotne informacje. Tym samym rozwiązanie to ma uprościć korzystanie z tej opcji.

    Jeżeli jednak w pewnym momencie zdecydujemy się odebrać dostęp do folderu osobie, która dotąd go miała, to fakt ten odniesie skutek na przyszłość. Czyli osoba ta nadal będzie miała ten folder, jeśli pobrała go do swojej lokalizacji z zamieszczonymi na nim plikami. Jednak pliki nie będą się w żaden sposób aktualizować. Tym samym jeśli właściciel folderu zmieni coś w dokumencie zapisanym w folderze to osoba, której dostęp odebrano nie będzie miała do tego wglądu. Tak samo jeśli doda jakiś nowy plik do folderu to osoba, która utraciła dostęp też nie uzyska dostępu do nowego pliku.

    Reasumując, w opcji przyznawania dostępu wybranym osobom nie chodzi tylko o dostęp w formie do odczytu ale o pełny dostęp z możliwością modyfikacji plików. Zakładamy, że to ma maksymalnie ułatwiać pracę na udostępnionych plikach w gronie osób mających dostęp do folderu.

    Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez GGAdmin ; 23.03.2012 o 11:02

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •