Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: problem z instalacją GGCzat

  1. #1

    problem z instalacją GGCzat

    Witam.
    Mam problem z instalacją Czatu gg

    Wrzuciłem skrypt z plikami na serwer CBA i na TPSA.
    1: CBA - http://klamerka.cba.pl/44090517/install.php
    2: TPSA - http://klamerka-czat.eu/install.php

    Problem jest w tym, iż jak otwieram stronę na CBA i np wypełniam złe dane to jest napisane: "Błędne informacje odnośnie bazy danych: Unknown MySQL server host 'coś tam' (1)"
    A jeżeli otwieram stronę na TPSA i wypełniam złe dane lub prawidłowe to jest tylko biała strona i nic na niej nie jest napisane...
    Dodam jeszcze, że na obu serwerach są te same pliki.
    Gdzie może być błąd? jeżeli na serwerze to co może być źle? Jak coś to mogę podać jeszcze kod instalatora

  2. #2
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    To nie GGCzat tylko TomcioCzat jak już. Generalnie to chyba powinieneś pytać autora skryptu - my tu nie mamy kodu źródłowego tego czatu więc nie wiemy jak on działa.

  3. #3
    Banned
    Dołączył
    11.01.2013
    Marka tel.
    Alcatel
    Model tel.
    OT 991D
    FW telefonu
    DXM 9
    Posty
    159
    Qrix - czytałeś formularz (nazwy pól formularza? polecam

  4. #4
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    Wkurzony, co mają nazwy pól formularza do tego, że to nie jest skrypt do którego GG Network świadczy wsparcie?

  5. #5
    Banned
    Dołączył
    11.01.2013
    Marka tel.
    Alcatel
    Model tel.
    OT 991D
    FW telefonu
    DXM 9
    Posty
    159
    Qrix - pomału

    skoro w formularzu są pola odnoszące się do bota (oraz innych usług GG Network) to chyba logiczną rzeczą jest, że skrypt, do którego jest 'wpięty' formularz, przekazuje te dane dalej (w tym przypadku są mu potrzebne do autoryzacji usera - mój domysł). No bo chyba autor formularza nie umieścił tam tych pól po to aby sobie były ot tak, bo taki miał kaprys? Zgodzisz się ze mną?

    A skoro są pola danych odnoszących się do usług GG Network to chyba naturalną rzeczą jest, że GG Network bierze za ich działanie pełną odpowiedzialność i świadczy support do nich. Bo co to za firma, która wypuszcza produkt i nie świadczy pomocy technicznej do tego produktu?
    Ostatnio edytowane przez wkurzony ; 02.02.2013 o 01:38

  6. #6
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    wkurzony, Ty wiesz w ogóle jak działa platforma BotAPI? Usługą GG Network jest platforma BotAPI, a nie aplikacje do jego obsługi, które tworzą użytkownicy. Chętnie pomagamy przy problemach w obsłudze wspomnianego interfejsu, ale trudno udzielać pomocy do kodu, którego nie posiadamy. Wspomniany błąd
    "Błędne informacje odnośnie bazy danych: Unknown MySQL server host 'coś tam' (1)"
    odnosi się do lokalnej bazy danych użytkownika. Nie ma więc problemu na linii User <-> GG Network a jest problem na linii User <-> Lokalna baza danych.

  7. #7
    Banned
    Dołączył
    11.01.2013
    Marka tel.
    Alcatel
    Model tel.
    OT 991D
    FW telefonu
    DXM 9
    Posty
    159
    to w takim razie co robią w formularzu pola dot. BotAPI GG i nie tylko?
    co do BotAPI to tak wiem jak działa.
    A czy Ty umiesz czytać dłuższe wypowiedzi ze zrozumieniem? widzę, że nie.
    Dziwię się jakim cudem zostałeś adminem - po jakości Twoich odpowiedzi, stwierdzam, że może i masz jakąś wiedzę nt szerokopojętego IT, ale wiedza ta nie jest wystarczająca do zajmowania się tym profesjonalnie. Daję swoją dwu miesięczną pensję, że jakby Ci (w pojedynkę) kazano zbudować prostą sieć (2 routery, ASA, switch, jakiś prosty AP do Wi-Fi, punkty końcowe typu PC, laptopy, drukarki) 'od zera' (topologia sieci, podziały puli adresowych, okablowanie, konfiguracja sprzętu itp) to byś miał spory problem. O bardziej skomplikowanych topologiach nie wspominam. A to należy do podstawowych zadań administratora. Idąc dalej - nie masz zielonego pojęcia o tzw troubleshootingu - nie wiesz, że pierwszą rzeczą, którą powinien wykonać admin po otrzymaniu zgłoszenia supportu od usera jest analiza logów serwera (bądź innego urządzenia wejściowego). Także proszę nie mów o sobie 'administrator', bo to uwłacza pozycji administratora, oraz tym, którzy są administratorami z wiedzą popartą uzyskaniem (często nie jednej) certyfikacji.
    Ostatnio edytowane przez wkurzony ; 02.02.2013 o 20:52

  8. #8
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    Kod:
    <form method="POST"><input type="text" name="WindowsLiveLogin"/> <input type="password" name="WindowsLivePass"/> </form>
    Weź ten kod i idź do Microsoftu trolluj, że to kod do którego powinni dawać wsparcie, bo przecież w środku są pola odnoszące się do ich usługi.

    O moje kompetencje do wykonywanej pracy się nie martw - nie od tego jest ten wątek drogi certyfikowany znawco wszelkich tematów. Proponuję Ci założyć własne forum gdzie byś mógł udzielać swoich rad wszystkim i wykazać się w administrowaniu. Tylko nie zapomnij założyć go na fora.pl - w końcu każdy pro-IT zakłada fora na darmowym hostingu.

    Zamykam, bo się offtop robi. Na wyraźną prośbę na priv odblokuję.
    Ostatnio edytowane przez Qrix ; 02.02.2013 o 23:05

Podobne wątki

  1. błąd logowania i problemy z instalacją
    By rybka_d in forum Windows
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03.04.2012, 23:25

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •