Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Pytania o protokół

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Pytania o protokół

Witam. Ponieważ coś zepsuliście przy ostatniej aktualizacji wdrażającej "niby 2FA" (prawdziwe 2FA to dzisiaj np. TOTP, passkey) i z użyciem libgadu nie da się dłużej zalogować do nowego konta (lub do starego po zmianie hasła, jak mniemam), a opiekuni libgadu nie są zainteresowani udzielaniem wsparcia, zacząłem analizować protokół używany w wersji webowej. Mam już własną bibliotekę umożliwiającą dostęp do katalogu użytkowników (z kodu GG desktopowego musiałem wyjąć definicje statusów czy tajnych pól api w rodzaju 'onlyAvailable', ale to było proste), ale troszkę mnie spowolniło wysyłanie wiadomości. Okazuje się, że zamiast wystawić normalne API, ktoś zadał sobie trud, żeby używając biblioteki sunrise połączyć się z serwerem prosody (xmpp) po websocketach. Oczywiście nic mnie nie powstrzyma przed naśladowaniem tego protokołu po swojej stronie, ale czy nie moglibyście po prostu normalnie wystawić serwera xmpp po HTTP, podać informację jak się z niego łączyć z Psi lub Gajima i oficjalnie przyznać się, że nie ma już czegoś takiego jak "protokół GG"? Dodam, że w kodzie jest też kilkunastoletnie ogłoszenie o poszukiwaniu pracowników – choćby po zamieszczonej przy nim dacie zgaduję, że chyba już nieaktualne?

Cześć

Zanim odwołam się do Twojego posta, chciałbym tylko zaznaczyć, że nie udzielamy informacji na temat działania protokołu GG i nie publikujemy takich informacji na świat.

Zamieszczone przez jaworsk Zobacz posta
    Ponieważ coś zepsuliście przy ostatniej aktualizacji wdrażającej "niby 2FA" (prawdziwe 2FA to dzisiaj np. TOTP, passkey) i z użyciem libgadu nie da się dłużej zalogować do nowego konta
    libgadu jest to nieoficialna biblioteka i nie zapewniamy dla niej wsparcia - protokół modyfikujemy w taki sposób by działał on z naszymi oficjalnymi aplikacjami.

z kodu GG desktopowego
    Jeśli mogę spytać, skąd posiadasz taki dostęp i jakiej wersji "desktopowego" GG to dotyczy?

ale czy nie moglibyście po prostu normalnie wystawić serwera xmpp po HTTP, podać informację jak się z niego łączyć z Psi lub Gajima i oficjalnie przyznać się, że nie ma już czegoś takiego jak "protokół GG"?
    GG działa na podstawie swojego własnego autorskiego protokołu, który jest zgodny z obecnie wspieranymi przez nas oficjalnymi aplikacjami. Nie udzielamy szczegółowych informacji na temat jego działania.

Dodam, że w kodzie jest też kilkunastoletnie ogłoszenie o poszukiwaniu pracowników – choćby po zamieszczonej przy nim dacie zgaduję, że chyba już nieaktualne?
    Obecnie wszelkie ogłoszenia znajdziesz na https://www.gg.pl/info/praca/

Tutaj ponawiam też pytanie, o jakim kodzie mówimy? Jakiej wersji klienta i skąd uzyskałeś taką informacje.

Do zobaczenia na GG!
    GG Team
    IT - Desktop, GG Chat (Widget & AI)

Sprawdź:
    http://ggchat.com

Nie pomogę Ci w zakresie obsługi klienta, sprzedaży i moderacji.

Komentarz

Pracuję...
    X