Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Potrzebna mi pomoc

  1. #1

    Potrzebna mi pomoc

    Witam potrzebuje pomocy odnosnie tego jak mam zrobic waznosc czatu ale przez baze i ten termin czatu bedzie uplywal do 0 a jak uplynie to czat bedzie zablokowany wiem jaka tabele mam dodac i strukture tabeli to by chyba wygladalo tak :

    nazwa tabeli waznosc_czat

    Struktura
    dni int(11) DEFAULT 30
    godz int(11) DEFAULT 23
    min int(11) DEFAULT 59
    sec int(11) DEFAULT 59

    A ogolnie mam pytanie jak zrobic w silniku by ten czas pobieralo i odejmowalo a po uplywie terminu blokowalo czat oczywiscie ucze sie i mam to na skrypcie wampirka nie wstydze sie przyznac bo kazdy tak zaczynal ja takze sie ucze prosze o pomoc i dzieki z gory

  2. #2

  3. #3
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    01.06.2011
    Lokalizacja
    Lębork
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2
    FW telefonu
    Android 5.1
    Posty
    262
    dokładnie.. nie każdy.

    Ogólnie źle to robisz. Zapisz sobie w czasie unixowym w bazie do kiedy ważny ma być czat a potem
    Kod php:
    if($czasWaznosci <= time() ) die('Czat jest przeterminowany, w celu uniknięcia sraczki skontaktuj się z administracją lub zapłać za stoperan'); 
    PS: Czas unixowy tzn. ile sekund minęło od 01.01.1970 r. Obecny czas unixowy możesz uzyskać przez funkcję time,

    Przykładowo chcesz aby czat był ważny przez kolejne 30 dni to dajesz
    Kod php:
    $czasWaznosci time() + (60*60*24*30); 
    I chyba wszystko jasne

    PS2: Witamy w gronie "skrypterów" i forumowiczów. Tylko następnym razem poprawnie zatytułuj wątek. ^^

  4. #4
    Hmm dzieki za pomoc potestuje to troche jak nie zadziala zwroce sie o pomoc

    - - - Updated - - -

    I cos mi nie chce to zadzialac aczkolwiek sie staram mam blad Parse error: syntax error, unexpected '*' (T_STRING) in /home/uzytkownik/domena/nazwadomeny/odnosnikczatu/folderplikow/bot.php on line 61 wiem ze to ciag znakow ale zielony jestem o co w tym chodzi

    - - - Updated - - -

    chyba chodzi o 1 gwiazde czyli mnozenie

  5. #5
    niekoniecznie z pierwcza gwiazda lub z jedną jest to błąd składniowy oznacza ze kod trafil na nieprawidłową konstrukcje składniowa (slowa nie moje - wujek google dobra rada )

    sprobuj to samo ale na odwrot (moze nie pomoze ale zazwyczaj czasem trzeba myslec wspak)
    czyli zamiast SS:MM:HHD dajmy DD:HH:MM:SS czyli odwroc dajac $czasWaznosci = time() + (30*24*60*60);

    aczkolwiek nie proponuje tego rozwiazania bo o ile sie nie myle tu dajemy logiczna skladnie mowiac kodowi ze miesiac ma zawsze 30 dni dzien 24 godziny godzina 60 minut a minuta 60 sekund ale czy dzien ma zawsze 30 dni?

    Proponowalbym dopisanie pierw kodu sprawdzajacego ile dni na dany okres w danym roku przypada dac to do zmiennej i liczbe 30 zamienic na zmienna

    Tak przynajmniej dziala to u mnie ale na kompletnie innym kodzie wy dajecie to w 1 linijce ja rozpisaje sie u mnie to dzies okolo 6 moze 7 linijek

  6. #6
    Rozmowny
    Dołączył
    18.08.2012
    Lokalizacja
    Północ.
    Marka tel.
    Huawei
    Model tel.
    P20 Pro
    FW telefonu
    EMUI 9.0 Android 9.0
    Posty
    94
    W date() sprawdzaj jaki miesiąc i do zmiennej przypisz ilość dni w miesiącu (to też wypluje Ci date() o ile dobrze pamiętam), później rób mnożenie i na końcu dodawaj do time() i sprawdź ifem wynik z ważnością z bazy

  7. #7
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    01.06.2011
    Lokalizacja
    Lębork
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2
    FW telefonu
    Android 5.1
    Posty
    262
    Aaaaa jeju... kręcicie. Mi mnożenie normalnie działa.

    Co do tej 30 to podałem ją jako przykład i myślałem, że to jest jasne.

    Równie dobrze można użyć funkcji strtotime i za przeproszeniem nie jebać się jak z dziewicą. Piszesz przykładowo /aktywne_do 30.12.2015 i ta func Ci zrzutuje date do timestamb.

    Ja propaguje taki sposób jak podałem wcześniej bo akurat jestem nerdem z matfizu i umiem wymnożyć ile czasu mi trzeba. Do tego robie sobie all jak mi pasuje ze składnią komendy

  8. #8
    Ja sobie zrobilem jednak przez baze i z croonem ale i tak za pimoc dziekuje jesli chcecie mozna sie skminic na gg tak bedzie latwiej jak i mi tak i wam wiec czekam na odpowiec co do mojej sugestii bo tu czekam na odpowiedz w przyblizeniu 2 dni a na gg odpowiedz bedzie po 15 minutach

    Aaa wazniak ty masz jakis swoj czat ?? ja zaczynam wspolprace z firma optyczna wiec moze cos sie wykmini z reklama czatu np. wiec pozderki i czekam na odp.

    Wertio

  9. #9
    uuu wazniak ma branie wazniak ma branie

  10. #10
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    20.02.2013
    Lokalizacja
    Sieradz
    Marka tel.
    LG
    Model tel.
    Swift l5
    FW telefonu
    Android 4.1.2
    Posty
    220
    Wujek "ale czy dzien ma zawsze 30 dni?".tak DZIEŃ ma 30 dni
    CzatGG: Kliknij!
    Moje GG: Kliknij!

Podobne wątki

  1. Pomoc w znalezieniu użytkownika
    By Kasia14 in forum Aplikacja Android
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 19.11.2014, 13:26
  2. CzatGG poczatki - prosze o pomoc.
    By xxINVISIBLExx in forum Boty
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 26.07.2013, 16:44
  3. Pomoc z rejestracją bota
    By JJay in forum Boty
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 29.03.2013, 11:46
  4. Pomoc w otworzeniu GG
    By adormidera in forum Kontakty, rozmowy i powiadomienia
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 06.06.2012, 14:53

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •