Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Optymalizacja wykorzystania pamięci

  1. #1

    [bug] Wycieki pamieci

    Pobrałem przedwczoraj nowe gg11 i cięło się. Okazało się, że są wycieki pamięci. Nic jakoś nie robiłem specjalnie. Co najwyżej pisałem z jedna osobą. Kilka razy resetowałem gg. Nic to nie dawało. Na początku od 40 KB, a przed zabiciem procesu 7 MB na około sekundę potrafiły te wycieki nawet wynosić. (2,5 GHz procek). Proces zabiłem jak było 700 MB RAMu zajmowane. Przykro troszkę. Wycieki nie pojawiały się w jakimś szczególnym momencie. GG potrafiło działać bez problemu (150 MB zajmowane pamięci) przez nieokreślony czas, a potem wywalało. Nie potrafię sprecyzować co musiało się dziać, aby zaczął się wyciek.

    (A może powinienem to napisać w subforze ciekawe sugestie pt: "Może usunąć wycieki?" )

  2. #2

    Optymalizacja wykorzystania pamięci

    Proponuję popracować nad zarządzaniem pamięcią w aplikacji, ponieważ rozmiar zajmowanej przestrzeni w pamięci operacyjnej jest aktualnie nieadekwatny do funkcjonalności programu. Wyłączyłem wszystkie dodatki, jakie można wyłączyć w opcjach, a zużycie pamięci jest na poziomie 300-400 kB. Zużycie wzrasta podczas prowadzenia kolejnych rozmów (tylko tekstowych, nie interesuje mnie audio, video, smsy), a co gorsze - nie male podczas zamykania okien z tymi rozmowami. Na dodatek samo okno główne gg i jedna rozmowa powodują zużycie nawet do 10% czasu procesora (i5 drugiej generacji, dwa rdzenie fizyczne, cztery logiczne, zegar 2500 MHz). Dla porównania Outlook 2010 z otwartym podglądem, kilkoma oknami i przeszukiwaniem poczty o rozmiarze 3GB zajmuje jedynie 100 kB, Total Commander (64-bit) tylko 26 kB, itd. Ze standardowych aplikacji jedynie Chrome czasami przebija gg pod względem zajętości pamięci.

  3. #3
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    do póki GG nie będzie zwalniać pamięci z nieużywanych okien to tak będzie...

  4. #4
    gg_pamiec.png

    U mnie programista, który tak zarządza pamięcią, dostaje naganę. A u Was?

  5. #5
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    mówiąc szczerze najlepiej by wypowiedział się któryś z programistów... bo nie wierzę, że nie potrafią zapobiec takiemu wzrostowi pamięci i że nie chcą zwalniać pamięci z nieużywanych komponentów...

  6. #6
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    13.07.2011
    Posty
    152
    Dzięki za informacje. Rzeczywiście z tego względu, że cały czas jest to jeszcze wersja beta, a jednocześnie pracujemy nad nowymi wydaniami GG 11, może niekiedy dojść do takich sytuacji. Aczkolwiek jesteśmy wdzięczni za wszystkie uwagi i poświęcony czas, by wspomóc nas w walce (:

  7. #7
    Witam,
    kiedy zostanie naprawiony błąd ze zwalnianiem pamięci? Beta za betą, poprawki kosmetyczne, dodawanie funkcji a tu RAM'u coraz mniej.

  8. #8
    Doświadczony GGadacz Awatar Andrzej-master
    Dołączył
    05.07.2010
    Posty
    125
    Pracujemy nad optymalizacją funkcjonowania programu. Nie jest to jednak proces jednorazowy tylko złożony

  9. #9

    Dołączył
    27.12.2011
    Lokalizacja
    Chelmek
    Model tel.
    myPhone 9015 VersePro
    Posty
    24
    Gówno prawda, GG 11 jest prawie od pół roku, a wy zamiast poprawiać działanie aplikacji to naprawiacie poboczne błędy.. Co mi z tego że naprawiliście "pokaz ostatnie rozmowy" jak i tak jak w to klikne to zanim się to otworzy miną 2 minuty? Zgapiacie funkcje z innych aplikacji np. skype tylko ze nie potraficie zoptymalizować aplikacji. Do rozmowy wideo wolę użyć skype, bo moge pracować na komputerze i rozmawiać, a w gg konczy sie na rozmowie bo komputer muli:/

  10. #10
    Witam!
    W związku z moim 'wkurzeniem' (lekko nazywając) z zamknięciem tego tematu: http://forum.gg.pl/showthread.php?10...=6085#post6085
    A w dodatku dodanie mi 2 ostrzeżeń na forum piszę tu. Ja nie wiem, może nie rozumiem języka Polskiego, albo jestem nie widomy, ale czy tu gdzieś kurw* jest napisane, że optymalizacja została w jakiś sposób poprawiona? Jest napisane tylko, "Pracujemy nad optymalizacją funkcjonowania programu" co mówi tyle co nic.

    Dlatego uwaga do pana Administratora: proszę się najpierw zastanowić nad tym komu dać ostrzeżenie i czytać tematy do końca.
    PS. Dalej czekam na odpowiedź, bo nie mam zamiaru tego "lepszego" (hah) GG pobierać, by znowu się zawieść, że optymalizacja dalej nie została ruszona.

    Pozdrawiam, Holls.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •