Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Polskie znaki w Botach

  1. #1
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    01.06.2011
    Lokalizacja
    Lębork
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2
    FW telefonu
    Android 5.1
    Posty
    262

    Polskie znaki w Botach

    Witam.

    Wie ktos moze jak zrobic by bot zwracał polskie znaki? Kiedy dodam w skrypcie tekst z ogonkami zwraca mi pustą wiadomość.

    Za wszelką pomoc z góry dziękuję

  2. #2
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    Koduj pliki zgodnie z UTF-8 (bez BOM).

  3. #3
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    01.06.2011
    Lokalizacja
    Lębork
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2
    FW telefonu
    Android 5.1
    Posty
    262
    emm, nie kminie. Co mam robic .?

  4. #4
    Bot Team
    Go
    To zależy, jakiego edytora Pan używa, ale przy zapisywaniu pliku powinien Pan znaleźć opcję wyboru kodowania i wybrać UTF-8 (jeśli jest do wyboru z BOM i bez BOM, to lepiej to drugie).

  5. #5
    Super Moderator Awatar Qrix
    Dołączył
    09.02.2009
    Lokalizacja
    Łódź
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2 LTE
    FW telefonu
    Android 4.4.4
    Posty
    4,513
    Załóżmy, że kod edytujesz w Notepad++, wtedy wybierasz z menu programu opcję Konwertuj na format UTF-8 bez BOM


  6. #6
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    01.06.2011
    Lokalizacja
    Lębork
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2
    FW telefonu
    Android 5.1
    Posty
    262
    Dzięki za odpowiedz
    Ostatnio edytowane przez Wazniak96 ; 29.08.2012 o 13:51

  7. #7
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    27.03.2012
    Posty
    131
    Hmm, a jeśli zaznaczę tylko Konwertuj na UTF-8 nie będzie polskich znaków? Czy się mylę?

  8. #8
    Rozmowny Awatar ravas
    Dołączył
    15.10.2011
    Marka tel.
    Samsung & Alcatel
    FW telefonu
    Android (zmienna wersja)
    Posty
    53
    będą, pamiętaj jak podal Qrix powyzej Utf-8 bez BOM
    Ostatnio edytowane przez ravas ; 11.08.2012 o 23:34

  9. #9
    Bot Team
    Go
    http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM_(informatyka) - ten znacznik na początku pliku może zepsuć wiadomość protokołową BotAPI. Jeśli bot korzysta z jednego skryptu, to nie ma jeszcze problemu, ponieważ go rozpoznajemy i usuwamy, natomiast jeśli jeden skrypt includuje inne w różnych miejscach, to te znaczniki pojawią się właśnie w tych miejscach w zwrocie ze skryptu, a tego nie jesteśmy już w stanie usunąć (bo sekwencja tych bajtów mogłaby wystąpić chociażby w danych binarnych obrazka dołączonego do wiadomości).
    Dlatego właśnie najlepiej jest zapisywać pliki jako UTF-8 bez BOM.

  10. #10
    Doświadczony GGadacz
    Dołączył
    01.06.2011
    Lokalizacja
    Lębork
    Marka tel.
    Sony
    Model tel.
    Xperia M2
    FW telefonu
    Android 5.1
    Posty
    262
    Więc narazie nie będę robil polskich znaków poniewaz pracuję na webftp takim jak np net2ftp.net a tam nie ma mozliwosci zmiany kododwania. Jak dla mnie przenoszenie teraz całej pracy na np notepad++ jest zbędne i mozolne a tym bardziej konwęterownie gdy mam komendy na osobnych plikach, a jest ich dosc sporo.
    Moze kiedys gdy bd pisal od podstaw wszystko pomysle nad tym. Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 26.06.2012, 08:18
  2. Gra Spadalec - błąd - polskie znaki
    By nusion in forum Gry przez GG
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 11.04.2012, 14:55

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •