Podłączam się pod temat, jednak mój problem jest nieco inny niż założyciela tematu.
Chciałbym pobrać swoje archiwum z serwera na komputer w jakiejkolwiek formie byle móc je przeglądać offline, najlepiej w formie bazy SQL lub pliku CSV.
Jestem długoletnim użytkownikiem GG od 2004 roku i kopiowanie pojedynczo kilkudziesięciu tysięcy rozmów metodą kopiuj-wklej do pliku txt to jakiś ponury żart. Archiwum zawiera bardzo ważne dla mnie dane tj. dane firmowe, rozmowy z klientami. Ich utrata nie wchodzi w grę. Dlatego chciałbym zabezpieczyć się przed sytuacja typu: GG kończy działalność a ja tracę dostęp do archiwum.
Co do pliku Archive.encsqlite, który u mnie ma rozmiar ~95MB, jestem niemal przekonany że zawiera on przynajmniej w jakiejś części dane archiwum. Próba otworzenia go jakimkolwiek edytorem baz danych kończy się błędem - prawdopodobnie jest zaszyfrowany.
Na poparcie mojej tezy, pozwoliłem sobie zrobić mały eksperyment: Po świeżej instalacji GG ten plik stopniowo się rozrasta, tymczasem w kliencie GG, po wejściu w archiwum, widnieje informacja "synchronizacja archiwum". Po zakończeniu synchronizacji rozmiar Archive.encsqlite przestaje się zwiększać. Pozwala to twierdzić że owy plik to lokalny cache archiwum.
Obecnie niemal wszystkie komunikatory posiadają opcję pobrania historii rozmów/archiwum na komputer. Nie rozumiem dlaczego GG nie przewidziało takiej opcji. Nie sądzę by napisanie prostego skryptu zasysającego dane z bazy i zapisującego je do tekstu było jakieś szczególnie kosztowne/czasochłonne.
pozdrawiam
Zostaw komentarz: