Ten wątek powinien być zatytułowany @hsy rozważania i sugestie
Chodziło mi o mój post z 24 lipca i Twój z 23 lipca, edytowany 24 lipca, dwie minuty po tym jak zamieściłem swój wpis.
Poprawka jest zbędna, bo w tym wypadku jedyna rozmowa to wszystkie rozmowy.
Podawanie danych dotyczących wieku i miasta nierozerwalnie wiąże się z funkcją Katalogu Publicznego. Jeżeli te dane nie byłyby podawane (przez dowolny wybór tej opcji) to automatycznie on traci znaczenie bo wyszukujesz użytkownika XYZ, który nie jest określony ani wiekiem, ani miejscowością i nagle komunikator jako narzędzie do komunikacji, wyszukiwania starych i nowych znajomych za pośrednictwem katalogu traci sens. Dlatego pewne minimum danych jest potrzebne.
Do kwestii hasła profilowego podchodzę bardziej z praktycznego punktu widzenia. Nie rozważam tutaj nawet kwestii bezpieczeństwa tylko ogólne zasady umożliwiające poradzenie sobie z taką sytuacją przez użytkownika. Bez względu jak trudne będzie pierwsze hasło, zawsze można je łatwo przypomnieć (wygenerować linka do jego zmiany) na adres e-mail lub sms-em. Bez względu na to jak trudne jest hasło profilowe jego zapomnienie (czasami się zdarza) powoduje niedogodność związaną z brakiem opcji jego przypomnienia i potrzebą kombinowania nad rozwiązaniem sytuacji. Suma jest prosta: jedno hasło zawsze łatwiej zapamiętać niż dwa, możliwość przypomnienia hasła serwerowego bezcenna, żadnych negatywnych skutków, bo swój profil można uruchamiać z automatycznym logowaniem lub z ukazywaniem się okna do wprowadzenia hasła, czyli tak jak dotychczas. Moim zdaniem same plusy.
Chodzi mi o punkt 16 w Twoim pierwszym wpisie.
Mógłbyś ten plik udostępnić również osobie mającej GG10, a nawet wysłać w inny sposób np. mailem. Wystarczy tylko, że zamieścisz plik w GG dysku w folderze Publiczne i możesz do niego wygenerować linka publicznego. Wtedy możesz wysłać samego tego linka innym osobom. One za pośrednictwem linka pobiorą plik. Zmiany w zakresie limitów nie są wykluczone, ale to kwestia dalszej przyszłości.
Również jestem zdania, że podział na osoby z listy i spoza listy kontaktów był dobry. Choć po dokładnym zapoznaniu się z obecnym archiwum sądzę, że nowe rozwiązanie też jest dobre, ale zrozumieć to na początku było ciężko.
Opcja archiwum w oknie rozmowy ma ułatwiać sprawę, gdy chcemy sobie coś przypomnieć podczas rozmowy z daną osobą. Ona nie jest inwazyjna, a bardzo pomocna, bo zwykle dokładnie w takich sytuacjach zastanawiamy się nad treścią kiedyś wysłanych wiadomości.
Jeśli przesunąłeś suwak na górę i czytasz starszą korespondencję nie chcemy Ci tego przerywać. Nową wiadomość zasygnalizuje czerwony znacznik na dole paska przewijania tekstu.
Poza tym...
Rozmawiam teraz z kolegą na GG i przywiesza się okno wiadomości, to wynika z obociążenia PROCESORA, a zamieniliśmy tylko kilka zdań... nie dobrze, jak to tak? Licznik (ten gadżet od win7) podskakuje mi do ponad 50% przez właśnie GG. Aplikacja GG zżera 190 516 K Pamięci! Widzę, że teraz to się uspokoiło, nie wiem co to było, zaznaczam, że nie miałem i nie mam uruchomionych innych programów oprócz GG11
Mniej więcej to samo dzieje się w archiwum, założyłem profil od nowa w GG11 działa synchronizacja i to samo dzieje się z tym obciążeniem, musicie popracować nad tym i nad tą synchronizacją, mam archiwum ważące gdzieś około 60 MB to wczytuje i wczytuje się zbyt długo to trwa
Komentarz