Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Pokażcie pliki źródłowe własnej modyfikacji XULrunnera

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Pokażcie pliki źródłowe własnej modyfikacji XULrunnera

O, widzę że używacie własnej wersji XULrunnera. Bazowana na 34.0.5, zbudowana 19.02.2016. Oto różnice rozmiarów podstawowych plików:

screen.png
    Jak widać, libxul.so urósł o prawie 20 MB! Dużo kodu! Brawo!

Gdzie mogę zapoznać się z plikami źródłowymi modyfikacji? Przypominam, że licencja XULrunnera (MPL 1.1., jest nawet odniesienie do niej w Regulaminie GG), mówi wyraźnie:
    Any Modification which You create or to which You contribute must be made available in Source Code form under the terms of this License either on the same media as an Executable version or via an accepted Electronic Distribution Mechanism to anyone to whom you made an Executable version available; and if made available via Electronic Distribution Mechanism, must remain available for at least twelve (12) months after the date it initially became available, or at least six (6) months after a subsequent version of that particular Modification has been made available to such recipients. You are responsible for ensuring that the Source Code version remains available even if the Electronic Distribution Mechanism is maintained by a third party.
    Ponieważ niedawno wyszła nowa wersja GG na Linuxa to nie minęło jeszcze 6 miesięcy.

(6) months after a subsequent version of that particular Modification has been made available
    Pogrubiłem istotny fragment. Według mnie ten fragment odnosi się do modyfikacji XULa, a nie wydania aplikacji opartej na tej modyfikacji. Czyli według mnie należy to interpretować tak, że modyfikacja XULa przez GG została upubliczniona 19.02.2016. Czyli termin, w którym GG było zobowiązane do udostępnienia kodu źródłowego minął 19.08.2016.

Komentarz

Zamieszczone przez Wasky Zobacz posta
      Czyli termin, w którym GG było zobowiązane do udostępnienia kodu źródłowego minął 19.08.2016.
      I co, wywiązało się z tego zobowiązania? Nie sądzę. Czyli teraz w ogóle nie ma prawa korzystać z XULrunnera, skoro narusza jego licencję. Mozilla już powiadomiona, czekajcie na pozwy.

Komentarz

Gdzie, według Ciebie, nastąpiło naruszenie licencji, przez które GG nie ma w ogóle prawa korzystać z XULrunnera?

Komentarz

Nie gdzie, tylko kiedy. Chociażby między 19.02.2016 a 19.08.2016 – nie istnieje żaden dowód, że wtedy ten zbiór był dostępny (i dlaczego ja się w ogóle muszę prosić o kopię?). No i to samo będzie za każdym razem, gdy znowu coś w nim zmienicie i nie dołączycie źródeł, np. jak ktoś znajdzie w nim krytyczną podatność bezpieczeństwa (pracuję nad tym). A to tylko przy powyższej pokrętnej intepretacji, bowiem prostsza interpretacja słów "to anyone to whom you made an Executable version available ... after a subsequent version of that particular Modification has been made available to such recipients" jest taka, że po każdym opublikowaniu libxul.so (ostatni raz miał miejsce parę tygodni temu) czyli "executable version" przedłużacie okres zobowiązania do publikacji źródeł ("subsequent version of that particular Modification" — czyli każda kolejna wersja binarna zawierająca tę modyfikację, przekazana użytkownikom). Liczy się data udostępnienia, nie tylko data powstania modyfikacji.​ Ponadto oczywistym jest, że wersja pliku libxul.so z 25.09.2023 (dołączona do gg 12.4.112.12203) to nie jest ta sama wersja co z 13.04.2025 (12.4.112.12218), nawet jeśli ich rozmiary i wpisy "BuildID" w plikach "platform.ini" są takie same. Na szczęście archiwum .tar.bz2 pamięta daty modyfikacji plików. Udowodnić brak różnic wersji można jedynie poprzez pokazanie źródeł. Ja zaraz będę pisał maila do Software Freedom Conservancy i posty na Hacker News oraz Reddit. Popytam także użytkowników płacących 10 zł miesięcznie, czy czują się oszukani.

Komentarz

Być może masz rację. To wychodzi poza moją wiedzę i kompetencje. Sprawa została przekazana dalej do odpowiednich osób w firmie.

Komentarz

Pracuję...
            X