Witam.
W ramach nauki bazy danych chciałem zrobić skrypt, który ma na celu zapisywać do bazy danych kto jest online, przypisywać nicki do numerów i po wylogowaniu usuwać z listy online.
Chciałbym zrealizować to jako funkcja. Zrobiłem dotychczas takie coś:
Domyślnie ta funkcja miałaby tworzyć tabelę z "id" i "numer". Z tej tabeli byłyby też pobierane osoby, które są online. Nie wiem czy ten kod jest poprawny i czy ma jakikolwiek sens. Nie wiem jak tutaj zastosować pętlę while. To pierwszy raz, że coś robię z bazą danych. W podobny sposób będę chciał zrealizować inne funkcje.
Już mam też pomysły na funkcję dopisującą nicki do numerów i usuwanie z listy online, ale najpierw chciałbym zająć się tą jedną. Nie wiem jak to poprawić, aby było prawidłowo. Za wszelką pomoc dziękuję z góry.
W ramach nauki bazy danych chciałem zrobić skrypt, który ma na celu zapisywać do bazy danych kto jest online, przypisywać nicki do numerów i po wylogowaniu usuwać z listy online.
Chciałbym zrealizować to jako funkcja. Zrobiłem dotychczas takie coś:
Kod php:
function NumerOnline($number){
global $sql_conn, $selectSQL;
$zapytanieOnline = 'CREATE TABLE online (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, numer integer, PRIMARY KEY(id))';
$online = $zapytanieOnline;
$zapytanieOnline = "INSERT INTO `online` (`id`, `numer`) VALUES ('', '$numer')";
$idzapytania = mysql_query($zapytanieOnline);
$zapytanieOnline = "SELECT `numer` FROM `online`";
$idzapytania = mysql_query($zapytanieOnline);
mysql_fetch_row($idzapytania);
echo '<table>';
while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania))
{
$return[] = $wiersz;
}
return $return;
Już mam też pomysły na funkcję dopisującą nicki do numerów i usuwanie z listy online, ale najpierw chciałbym zająć się tą jedną. Nie wiem jak to poprawić, aby było prawidłowo. Za wszelką pomoc dziękuję z góry.
Komentarz